Espresso

Espresso – kunsten å servere kaffe på et øyeblikk

Iskaffe kan være en oppkvikkende tørstedrikk på varme sommerdager. Og selv om det er flere ferdiglagde å få kjøpt, hvorfor ikke lage din egen?

Navnet «espresso» stammer ikke fra selve bryggemetoden som mange tror, men fra rutinen rundt servering av drikken. Kulturen startet i Italia på begynnelsen av 1900 tallet og kafégjesten ble servert kaffe ved en disk uten å måtte vente lenge på selve tilberedningen, altså ”servert på et øyeblikk”.

This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Navnet «espresso» stammer ikke fra selve bryggemetoden som mange tror, men fra rutinen rundt servering av drikken. Kulturen startet i Italia på begynnelsen av 1900 tallet og kafégjesten ble servert kaffe ved en disk uten å måtte vente lenge på selve tilberedningen, altså ”servert på et øyeblikk”.

Espresso – navnet handler verken om bønne eller brenningsgrad

Espresso er verken en egen bønnetype eller en egen brenningsgrad, men kaffebønner som skal benyttes til espresso brennes ofte mørkere enn bønner som skal brukes til filterkaffe. En av grunnene til dette er at mørkere brenning gir mindre syre og mer sødme i koppen, noe som tydeligvis passer mange ganer over hele verden.

Den perfekte espresso er uten sukker

En godt tilberedt espresso skal ikke behøve tilsatt sukker. En perfekt dobbel espresso lages ved at vann med temperatur på mellom 92 og 95 grader Celsius presses med 9 bars trykk gjennom 18 gram finmalt kaffe og i løpet av 25 sekunder ender opp i en 50 ml stor kopp med kaffe. Denne bryggemetoden presser aromaer og oljer ut av kaffebønnene på en måte som ikke andre bryggemtoder gjør. Når dette gjøres på riktig måte blir resultatet en intens, fyldig, aromatisk og søt kaffe. Ved feil brygging kan resultatet bli bittert, surt og tynt. Espresso kan drikkes for seg selv, men er også utgangspunktet for en rekke melkebaserte drikker som Cappuccino, Caffe Latte, Macchiato osv.

Det hvite skummet på toppen av en espresso kalles crema. En god crema kan være en indikasjon på en god espresso, men det er ingen garanti. Faktisk så er ikke smaken på selve cremaen særlig godt, og det beste er å røre den inn i resten av kaffen før du begynner å drikke.

Perfekt espresso – bare for perfeksjonister?

Alle kan lage en kanne kaffe. Men prøver du å lage espresso på en manuell maskin, har du et lite forskningsprosjekt foran deg. Bryggemetoden for espresso er komplisert. Det er mange faktorer som skal klaffe for å kunne lage en perfekt kopp. I tillegg til dosering er to viktige saker som må stemme:

  • Trykket på ”tampingen”
  • Kverningsgrad på kaffen

’Tamping’ er når man presser kaffen ned i filteret med en egen presser, en tamper. Riktig trykk skal være om lag 15 kg. Kverning og kvernens innstilling er likevel den mest fundamentale suksessfaktoren. Kaffe til espresso kvernes alltid rett før bruk fordi den fine kverningen fører til raskt tap av aroma. Finere kverning gjør at vannet bruker lengere tid igjennom kaffen, og det er avgjørende for smaken. Ved grovere kverning vil vannet går raskere gjennom kaffen.

Målet er å finne den kverningsgraden som gir 25 sekunders bryggetid. De virkelig gode kaffebarene justerer kvernen sin flere ganger om dagen.

Våre bestselgere

Nio 20.2

De Jong Duke Nio

Bestselger med god kapasitet

Jetinno JL 18

En perfekt kopp kaffe

Gerhard OCX

Stilren og brukervennlig

Kaffe

Godt det finnes et alternativ!

Flotte, stilige espressomaskiner som med et knappetrykk og på noen sekunder kverner, tamper og serverer den beste espresso!  En barrista og ferskkvernet kaffe i boks!

Har dere ikke en slik på jobben??

Kontakt oss da vel, så ser vi på hvordan dere kan få kaffepauser som gir

– mer nytelse, mer energi, mer glede!